bootstrap modal popup
Bollaltebygget

Upplev fantastiska byggnadsverk

I och kring Knäred finns mängder av intressanta byggnadsverk - alla i en härlig miljö. Här finns 100-åriga kraftverksbyggnader utmed Lagan. Välbevarade torp från förr. Kulturminnen. Broar. Och mycket annat.


Hitta rätt - se Karta Upplevelser.

Bassalts kraftverk

Bassalts kraftverk

Bassalts kraftverk togs i bruk 1910, samtidigt som Knäreds kraftverk. De 4 turbinerna genererar ca 40 Gwh per år. Byggnaden går i samma imponerande borgstil som de i Knäred, om än att arkitekten (Hans Fredriksson) inte är densamma.

Bassalts kraftverk ligger vackert inbäddat i skogen. Till skillnad mot Knäreds kraftverk har Bassalt en separat imponerande dammkonstruktion. Fallhöjden vid verket är 10 meter. Mellan själva kraftverket och fördämningen ligger en enklare rast-/grill-plats, här är också landstigning för kanotleden i Lagan.

Var försiktig! Besöker ni kraftverken med barn - lämna dem aldrig utan uppsikt!

Bron över Krokån

Bron över Krokån

Vid Östra Häradsvägen går den vackra bron över Krokån. Detta är ett av de totalt tre brospann som tidigare löpte över Lagan i Knäred och ska ha varit på plats 1895.

Knäreds kommun ägde den gamla järnbron som monterades ner 1952. 1955 kom en sektion på plats över Krokån/Östra Häradsvägen medan de andra delarna kom till användning över Vänneån vid Nore Kvarn/Brånalt och över Krokån i Blankered/Vegefors.

Bollaltebygget

Bollaltebygget

Bollaltebygget är en välbevarad bondgårdsmiljö från 1700-talet. Gårdens ryggåsstuga härstammar redan från 1603 och har flyttats hit från en grannby. Gården är förklarad som byggnadsvårdsminne sedan 1980. Inomhus hänger hängklädena och bonadsmålningarna på sina ursprungliga platser, vilket gör gården unik. Dekorativa väggmålningar och diverse inredning finns bevarat i original.

Bollaltebygget drivs av Knäreds Forskarring och Hembygdsförening och håller öppet under hela sommaren.

För mer information om öppettider, se Kalendern på Forskarringens hemsida: Knäreds Forskarring.

Karsefors kraftverk

Karsefors kraftverk

Karsefors kraftverk ligger egentligen utanför Knäreds område, men vi väljer att ta med verket för att det är en del av alla kraftverken i Lagan. Karsefors är Lagans och Sydsveriges största kraftverk med en kapacitet på hela 130 Gwh per år. Kraftverket byggdes 1930.

Själva kraftverksbyggnaden utgör fin svensk industriarkitektur, men mest uppseendeväckande är dammbyggnaden som ligger ca 1,5 km uppströms. Med sitt karakteristiska torn förs tankarna till Sydamerika och Inca-indianernas pyramidliknande byggnader. Dammen ligger där den tidigare imponerande Karseforsen, det största vattenfallet i södra Sverige (över 25 meters fallhöjd), brusade fram. Vid "Forsasöndagen" i augusti varje år släpps Lagans krafter lösa, och dammluckorna öppnas upp för mer än 1000 åskådare.

Man kan ta en promenad mellan dammbyggnaden och kraftverket, en sträcka som tar ca 30 minuter fram och tillbaka.

Var försiktig! Besöker ni kraftverken med barn - lämna dem aldrig utan uppsikt!

Knäreds nedre kraftverk

Knäreds nedre kraftverk

1910 togs Knäreds Övre och Nedre kraftverk i bruk och invigdes av Kung Gustav V inför över 400 inbjudna gäster. Knäreds Nedre genererar ca 30 GWh per år. Byggnaden går i borgstil, och ser exteriört i princip likadan ut som när den uppfördes. Fallhöjden är 9 meter vid det nedre kraftverket.

Kraftverket är väl värt ett besök med sin vackra byggnad och en spännande omgivning.

Var försiktig! Besöker ni kraftverken med barn - lämna dem aldrig utan uppsikt!

Knäreds övre kraftverk

Knäreds övre kraftverk

1910 togs Knäreds Övre och Nedre kraftverk i bruk och invigdes av Kung Gustav V inför över 400 inbjudna gäster. Knäreds Övre genererar ca 35 GWh per år. Byggnaden är ett imponerande verk som går i borgstil, och ser exteriört i princip likadant ut som när det uppfördes. Fallhöjden är 10 meter.

Kraftverken är väl värda ett besök med sina vackra byggnader och mäktiga fördämningar som ger en spännande omgivning. Uppströms flyter Lagan fram i sakta gemak. Nedströms, hela 10 meter längre ned, tar vattnet ny fart. Man märker höjden när man går över dammluckorna, och det är inte utan att man nästan får lite svindel... Så väl kraftverket som dammen är lätt tillgängliga.

Var försiktig! Besöker ni kraftverken med barn - lämna dem aldrig utan uppsikt!

Kvarnen i Knäred

Kvarnen i Knäred

Kvarnen i Knäred ligger vackert vid Krokån, strax norr om Knäred. Under åratal förföll byggnaden, men sedan 2011 har kvarnen restaurerats av Roland och Lisbeth Davidsson.

Kvarnen återinvigdes den 15 juni 2013 och Rolands och Lisbeths förhoppning är att det ska vara en naturlig samlingsplats för alla i Knäred.

Kvarnen bjuder på fantastiska omgivningar och i de kringliggande byggnaderna finns bl a ett litet museum över Brovikens bryggeri (Knäred) samt sedan 2017 en helt ny länga med diverse gamla ting att beskåda.

Läs mer på Kvarnen i Knäred.

Gångbron över Krokån

Nya gångbron över Krokån

Alldeles i närheten av Kvarnen i Knäred går den nya 40 meter långa gångbron över Krokån. Den nya bron är en hängbro, och ersätter sedan 2017 den gamla träbron (från 1979) som revs 2013.

Gångbron tar dig över Krokån till Prästaskogens naturområde. Från bron bjuds vackra vyer över Krokån.

Bron och tillhörande vandringsled är funktionsanpassad och fungerar utmärkt för rörelsehindrade eller för dem med barnvagnar.

Läs mer om Prästaskogens naturområde på sidan Naturupplevelser.

Majenfors kraftverk

Majenfors kraftverk

Majenfors kraftverk, som ligger i gränslandet Knäred/Markaryd, togs i bruk 1909 och byggdes ut med ett nytt verk 1951. De fyra turbinerna genererar ca 44 Gwh per år. Den äldre byggnaden går i samma borgliknande stil som de i Bassalt och Knäred.

Majenfors kraftverk ligger vackert utmed Lagan.  Idag är dammbyggnaden av säkerhetsskäl avstängd för passage. Man når därför det nya kraftverket från Lagans södra sida, medan man får ta sig till norra sidan (via Råstorp) för att besöka den gamla kraftverksbyggnaden. Nedströms kan man följa den vackra grusvägen och Lagan.

Var försiktig! Besöker ni kraftverken med barn - lämna dem aldrig utan uppsikt!

Skogaby kraftverk

Skogaby kraftverk

Skogaby kraftverk ligger egentligen utanför Knäreds område, men vi väljer att ta med verket för att det är en del av alla kraftverken i Lagan. Skogaby-verket är dessutom orsaken till skapandet av det som idag är Hjörneredssjöarna, i själva verket en reservoar för Skogaby-verket. Kraftverket byggdes 1922 och har en kapacitet på ca 54 Gwh.

Från riksväg 15 tar man in på väg 529. Själva kraftverket ligger på västra sidan, precis där bron går över den nya åfåran. På den östra sidan når man dammbyggnaden med en kort promenad. Dammbyggnaden har ett vackert valstorn och man får härliga vyer över Hjörneredssjöarna uppströms och den gamla flodfåran nedströms.

Var försiktig! Besöker ni kraftverken med barn - lämna dem aldrig utan uppsikt!

Vippentorpet

Vippentorpet

Vippentorpet är en välbevarad ryggåsstuga, ursprungligen från 1778. Torpet har legat på samma plats i Timmershult sedan det byggdes. Vippentorpet är födelsehem för riksspelman August Ysenius.

Gården håller öppet kl 14-17 alla lördagar och söndagar i juni, juli och augusti. Vid parkeringen finns även Vippentorpets kaffestuga.

Lottens gård

Lottens Gård

Lottens är en gård i Västralt Knäred uppfört av byggmästare och möbelsnickare Lars August Johansson. Hus med uthus är i mycket bra skick, och så gott som orört sedan det uppfördes 1909. Möblerna i huset, som är fullt möblerat (utöver det vanliga), har August på egen hand snickrat. Villan, som går i sekelskiftesstil, förklarades som byggnadsminne 2007.

Lottens drivs av Knäreds Forskarring och Hembygdsförening och håller öppet för visning några gånger per år.

För mer information, se Forskarringens hemsida: Knäreds Forskarring.

Saknas någon information, eller är det något som inte stämmer i våra uppgifter?
Kontakta webbansvarig via e-post jesper.brantberg@knared.nu så uppdaterar vi snarast!

Knäred - Omfamnad av naturen

Knäred
Välkommen till Knäred i Laholms Kommun, Hallands län. (Visa på karta)

Om webbplatsen
Denna hemsida drivs av Knäreds
Samhällsförening - Turism & Näringsliv.

Se oss från ovan

Följ oss på:

"Cookie information".">